Äggost



Det finns inte mycket som är så förknippat med Bohuslän som äggost. Och trots att grunden i denna efterrätt är i stort sett samma så skiljer sig måtten mellan de flesta som gör den. För mig är det en självklar efterrätt, medan andra äter den (mindre sockrad) till sill eller stekt fläsk... Men det är inget för mig...

Mitt recpet, som jag fått från farfar (ändrat lite på sockermängden bara):

3 liter mjölk (3%)
5 dl filmjölk (3%)
3 dl vispgrädde
9 ägg
1 nypa salt
1 nypa mjöl
2-2,5 dl socker

Vispa äggen lätt, blanda sedan i alla ingredienser UTAN sockret i en stor kastrull.
Ha spisplattan på högsta värme i ungefär 10 minuter, sänk därefter till 3-4 (på en spis som har upp till 6 på reglaget)
Rör ofta så det inte bränner fast. Låt sjuda tills det bubblar runt kanterna och börjar skära sig. Lyft av kastrullen och låt stå i 5-10 minuter. Ös upp i äggostformen, varva med socker. Sätt formen i en kastrull så vätska kan rinna ur genom de små hålen. Låt rinna av i kylskåp, lägg gärna på kökshanddukar så de drar åt sig av den extra vätskan. Servera dagen efter med hemmagjord jordgubbssylt.

Konsistensen på äggosten kan variera, mycket beror på hur fort man låtit den koka upp. Kokar den för mycket istället för att sjuda så blir det lätt för hård.

Äggostform i plast kan köpas på ICA.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0